keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Kengistä

Pieni on osannut kävellä nyt 6 kuukauden ajan. Sinä aikana hänellä on ollut käytössä tai testissä Superfit, Tepsut ja Kavat -syyskengät ja Viking ja Bundgaard -talvikengät.

Superfitit olin ostanut etukäteen alesta (ennen kun Pieni edes osasi kävellä), mutta kun niiden käytön aika koitti, huomasin heti, että merkki on liian kapea Pienen jalalle. Olen hämmentävän fanaattinen kenkien oikean koon suhteen, joten nämä joutuivat heti kaappiin ja marssin ostoksille. 

Syyskenkiä sovitellessa sain huomata kokoeroista sen verran, että kun kädessä on Superfitin pohjallinen numeroa 22, sitä vastaa Tepsujen sama koko 22, mutta Kavateissa koko 23. Ruotsalaiset ovat siis vähän pienempiä. 
Superfitit ovat järjestelmällisesti n. 5 mm kapeampia kuin Tepsut ja Kavatit, joten lopputaistelu syyskengistämme käytiin jälkimmäisten välillä. 

Päädyin lopulta Tepsuihin, koska niissä oli myös sisäpuoli nahkaa, Kavateissa kangasta. Oletin nahan olevan lämpimämpi vaihtoehto syksyllä. Tepsujen sisäreunan nahka on myös pehmustettu, joten se ei hierrä. Samoin Tepsuissa oli irtopohjalinen, Kavateista pohja ei irtoa (vaikeuttaa oikean koon mittaamista) ja kannassa oli merkkitarra, joka oli jo osassa myytävistä kengistä mennyt ruttuun ja irrotessaan jättää liimaa sukkaan. Kesällä Kavat olisi varmaan pärjännyt paremmin vertailussa, kun kengän lämpimyys ei ole kriteeri. Kavatien nahassa oli läpi asti tuuletusreikiä, joiden oletan päästävän kesällä kivasti ilmaa, mutta syksyllä ikävästi vettä sisään.

Talvikengiksi hankin Stockan kantisalesta lokakuussa Vikingin goretexit (ovh 75€, ale 59,90€). Mietin kokoa kauan ja hartaasti (believe me!) ja päädyin lopulta kokoon 23. Niissä oli vaaditut 1,9 cm kasvunvaraa. 

Viking goretex, koko 25

Kenkien vedenpito-ominaisuudet ovat olleet mielestäni ihan luvatunlaiset, mutta ulkopohjien materiaaliin sain pettyä ensimmäisten pakkasten aikana. Maassa ei ollut vielä lunta, asfaltti oli mustan ja tavallisen jään peitossa ja Vikingien pohjapa otti ja kylmettyi sen verran kovaksi, että Pieni ei pysynyt ollenkaan pystyssä! Poika suditti ja pyllähteli, löi päänsä asfalttiinkin!

Pohjat ovat vastaavat kuin omissa vaelluskengissäni, joilla ei kylmällä ilmalla pysty mitenkään liikkumaan kaatumatta. Petyin, kirosin ja kiukuttelin. Hakeuduin www.pikkujalat.fi -sivustolle ja pyysin apua parempien pohjien valinnassa. Ja sitä sain! Mainostamatta sen kummemmin, sain aivan järjettömän hyvää palvelua viikonloppuna sähköpostitse! Ja seuraavalla viikolla meille kotiutui Bundgaard-talvikengät, joista tulikin sitten heittämällä äidin lempparit. Sen lisäksi, että niissä on asiallisen pitävä pohja, niiden malli on myös Pienen leveälle jalalle juuri oikea. 
Havainnollistanpa tämän kahdella kuvalla:



Musta pohjallinen on Bundgaard (koko 25) ja valkoinen on Viking (koko 23). Kun Pienen jalan lätkäisee tuon mustan pohjallisen päälle, se kiertää nätisti, saman etäisyyden päässä jokaisen varpaan. Kun jalan laittaa valkoisen päälle, isovarvas on 5mm päässä reunasta ja muut varpaat yli sentin. Jos siis on yhtään taipumusta leveään jalkaterään, suosittelen noita Bundgaardeja. Sopivia merkkejä on varmasti paljon muitakin, mutta toistaiseksi en osaa muita vielä mainita. 

Bundgaard, koko 25.

Ja niin. Koska olen heikko alennusmyynneille, ostin Pienelle uudet (koon 25) ihan identtiset Vikingit nyt lopputalveksi. Vaikka tiesin tuon pohjallisen mallin heikkoudet ja ulkopohjien surkeuden. Mutta niissä oli oranssi hintalappu! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hei! Mukavaa, kun teet blogin pitämisestä mielekästä jättämällä kommentin, minkälaisen tahansa! :)