tiistai 3. huhtikuuta 2012

Ostolakko ja aurinkosuojaa lapsille

Tuli pieni blogitauko, kun läppärini otti ja hajosi. Eräänä aamuna se ei vaan enää halunnut käynnistyä. Nyt on uusi, hieno kone käytössä ja pienen opettelun jälkeen homma lähtee varmaan taas sujumaan. Tosin voitte arvata, etten ollut tietenkään ottanut varmuuskopioita blogiin tarkoitetuista valokuvista...

Ostettuani samaan konkurssiin myös uuden puhelimen, ajattelin ryhtyä pieneen ostolakkoon. Mitään suuria ostosesittelyitä ei siis ole hetkeen tiedossa, mutta otan tämän haasteen kannalta; löydänkö meillä jo olemassa olevista tavaroista ja vaatteista teille kerrottavaa.

Lukemissani blogeissa oli taas ihania kesävaatejuttuja ja minulle tuli mieleen lasten suojaaminen auringolta. Olen ostanut muksulle joitakin T-paitoja ja yhdet (vain yhdet) shortsit, mutta niitä on tarkoitus käyttää vain sisällä. Ulos mennessä luulen pukevani pojan tänäkin kesänä pitkiin lahkeisiin ja hihoihin.
Uikkareina meillä on kaksi pitkähihaista ja -lahkeista uv-settiä ja päähän laitetaan niskan hyvin peittävä "legioonalaishattu". En halua altistaa herkkää ihoa auringolle.

Shortseja ja T-paitoja olisi kiva käyttää ulkonakin, mutta jotenkin aurinkorasvan riittävyys suojana epäilyttää. Sitä olisi laitettava paljon ja usein, muistaako äiti?

Noh, jos rasvoihin kuitenkin päädymme, niistä ykkösenä on tämä:








Eucerin Micropigment Sun Lotion on fysikaalinen suoja aurinkoa vastaan. Se ei siis sisällä kemiallisia suodattimia (kuten suurin osa yleisesti käytetyistä ja edullisemmista aurinkorasvoista). 
Tämä tarkoittaa sitä, että iholle jää valkoinen kerros rasvaa (sinkkiä). Samalla se tarkoittaa myös sitä, ettei lapsen ihoon ja elimistöön imeydy tutkimattomia, kemiallisia myrkkyjä.

Viime kesänä pysyttelimme lapsen kanssa visusti sisällä klo 11-15 välisen ajan, tänä kesänä pyrin varmaan toteuttamaan tätä "päivän kuumimman hetken pakoilua" hyvin pitkälle samalla tavalla. Muina aikoina kaupungissa pukeudumme pitkiin hihoihin ja välttelemme aurinkoa, mökillä käytämme aurinkosuojavaatteita. Niissäkin on eroja. Tässä lainaus Meidän Perhe -lehden artikkelista:

Aurinkosuojavaatteet on tehty erittäin ohuesta ja hengittävästä materiaalista ja ne kuivuvat nopeasti. Eri merkkisissä aurinkosuojavaatteissa on käytetty erilaisia ratkaisuja UV-säteilyltä suojaamiseen. Edullisimmissa vaatteissa UV-suoja on suihkutettu kankaaseen, mutta silloin vaate ei pidemmässä käytössä suojaa sen paremmin kuin mikä tahansa tekstiili. Kalleimmat aurinkosuojavaatteet toimivat siten, että kangaskuidun sisään valetut titaanidioksidihiukkaset heijastavat uv-säteet pois. Keskihintaiset suojavaatteet perustuvat kankaan tiheään kudontaan, mutta niissä vaatteen teho heikkenee ajan myötä.

On asioita, joissa olen vähän vauhko, olkoon tämä auringolta suojautuminen sitten yksi niistä. :)

8 kommenttia:

  1. Samanlainen vauhkoilija täälläkin:) Tosin nuo isommat lapset ovat tuon pukeutumisen suhteen vähän haastellisempia, eivät suostu lämpimällä mitään pitkää laittamaan päälle. Ollaan käytetty tuota samaa aurinkorasvaa, mitään muunlaisia suojakertoimia en halua lapsiin tunkea.
    Olisi mukava nähdä niitä kaapin sisältöjäkin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ehtinyt tutustuttaa teitä kaapin sisältöön, kun ostolakko jo petti. :)

      Poista
  2. Jotenkin sitä pitäisi kans suojautua, mutta mulla ei ole vielä suunnitelmaa miten. En ole vielä hankkinut noita uv-suoja vaatteita, mutta varmaan pitäisi jokunen ostaa kesäksi. Ja varmaan myös tuota aurinkorasvaa.
    Koitan kans pitää ostolakkoa, tosin tähän mennessä se on mennyt hirveän huonosti. :(
    Aloitan tänään taas uudelleen. Täällä kans kone pelottavasti temppuillut ja latautuminen ei meinaa sujua. Tähän mun läppäriin jo jokin aikaa sitten vaihdettin kovalevy kun lapsukaiseni tiputti tän lattialle niin että jymähti, mutta onneksi sain sentään kuvat talteen. Nyt vaan toivon että tää kestäisi edes syksyyn asti.. :P Myös puhelin kokenut aikamoisia tärskyjä, mutta joka kerta kuin ihmeen kaupalla "palautunut" niistä muutaman päivän käkisteltyään.. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Auts, kovia tärskyjä saa teillä nuo laitteet. :)

      Poista
  3. Mä en ole vauhkoillut suojan kanssa enää pariin vuoteen, pojan (kohta 4 v.) ekana kesänä puin pitkähihaista ja pitkiä housuja päälle ulos mutta seuraavana kesänä hellitin kun hikihän tuolle muutenkin "kuumalle" pojalle tuli pitkähihaisessa... Aurinkorasvaa on käytetty (ihan sitä halpis-suojaa apteekista vaan... ;D) ja hyvin on ruskettunut mutta ei palanut auringossa. Etelän reissuilla on käytössä UV-suojattu uimapuku mutta kotimaassa sitäkään ei olla käytetty. Muita UV-vaatteita ei meillä ole ollut.
    Tosin meidän poika on perinyt isänsä iho"laadun". Isi ei palaa millään. Jos olisi niinkuin äitinsä niin pitäisi suojatakin ihan eri lailla! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä, kenen ihon meidän muksu on perinyt. Viime kesäisellä auringon välttelyllä ei ole aiheesta hajuakaan, poika pysyi koko kesän valkoisena kuin lakana. :) Jos on tullut minuun, palaa vartissa...

      Poista
  4. Mekin mennään aina 2 ensimmäistä kesää pitkillä vaatetuksilla ja sitten siirrytty shortseihin ja t- paitoihin+ aurinkorasva. Vältetty myös ulkoilua klo 11-14. Tuo aika onkin ollut helppo olla sisällä, kun joku lapsista nukkunut aina päikkärit ja lounaan tekemiseen mennyt aikaa.Aamupäivällä ja iltapäivällä sitten ulkoiltu.

    Niin ja rannalla on lapsilla aina ollut uv suoja uimapuvut.

    Taikku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päikkärit ja lounas on oikein päteviä syitä olla sisällä. :) Varmaan minäkin relaan ensi kesän jälkeen...

      Poista

Hei! Mukavaa, kun teet blogin pitämisestä mielekästä jättämällä kommentin, minkälaisen tahansa! :)